Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

Stránky tělesné, duševní a citové harmonie

Jaká témata máte v oblibě?

Celostní péče (11 | 65%)
Rozhledy (2 | 12%)
Recepty (4 | 23%)

Uvařte si výbornou kávu

Káva turecká

Pro čtyři osoby: 4 plné čajové lžičky jemně mleté kávy a 2 lžičky cukru, 4 malé šálky čerstvé, teplé vody
Čerstě mletou kávu a cukr vsypete do konvice a promícháte. Zalejete vodou. Postavíte na oheň a necháte vzejít až k bodu varu. Oddálíte od ohně. Opět přivedete k bodu varu a oddálíte od ohně. Zopakujete ještě jednou. Pak stáhnete kávu z ohně a stříknete do ní několik kapek studené vody. Hustou pěnu usazenou na povrchu rozdělíte lžičkou do kávových šálků a teprve potom pomalu dolijete kávou.

Kaiser-Melange

Pro 2 osoby:1 velký šálek silné kávy, 2 žloutky, 2 lžíce smetany, 2 lžičky moučkového cukru, 2 lžičky rumu nebo koňaku
Žloutky rozetřete s cukrem a trochou vody. Pak přidáte černou kávu a horkou smetanu (káva nesmí být zas moc horká, nebo se vám v hrnku vytvoří káva s vařenými vaječnými žmolky), promícháte a přelejete do kávových šálků. Dochutíte rumem nebo koňakem. (!pozor! u rumu a koňaku neplatí pravidlo, že čím víc, tím líp...)

Alžírská káva

Pro 1 osobu: horká černá káva, vaječný koňak, slehačka
Na dno silnostěnné sklenice vlijete vaječný koňak a přidáte silnou horkou kávu. Pochopitelně překapanou. (Využívám příležitosti podat jako odstrašující příklad cukrárnu v Horním Slavkově, kde se slečna servírka nejprve podívala do nápojového lístku, cože má v té alžírské kávě být, a potom mi přinesla sklenici, na jejímž dně byl vaječný koňak a na povrchu plaval lógr. Jak si jistě dovedete představit, v tekutině zhoustlé vaječným koňakem klesal ke dni sklenice _velmi_neochotně_.) Povrch přizdobíte šlehačkou, podle chuti dosladíte.

Irská káva

Pro 1 osobu: horká černá káva, whisky, práškový cukr, sladká smetana
Dno silnostěnné sklenice zaplníte whisky, osladíte práškovým cukrem, dolejete silnou hořkou kávou a promícháte. Pak přidáte sladkou smetanu, ale už nemícháte - smetana má zůstat na povrchu.

Káva Marrakesch

Pro 1 osobu: 2 řezy pomeranče, horká voda, rozpustná káva, cukr, šlehačka
Dva řezy pomeranče vložíte do šálku a přelejete horkou vodou. Ve troše vody rozpustíte rozpustnou kávu a vlejete do pomerančové vody. Osladíte a přidáte lžíci šlehačky.

Zlatá káva

Pro jednu osobu: černá káva, horké mléko (spousta:), cukr
Tuto kávu je radno podávat ve větším šálku, případně kafáči, který naplníte do jedné čtvrtiny černou kávou a doplníte trojnásobným množstvím horkého mléka. Podle chuti osladíte.

Káva Hollywood

Pro 4 osoby: 2 lžíce kakaa, 2 lžíce cukru, 2 šálky mléka, 2 šálky silné kávy, špetka soli a šlehačka na ozdobu
Připravíte silnou černou kávu. Dáte svařit mléko. V kastrůlku důkladně promícháte kakao s cukrem. Do kakaové míchanice za stálého míchání po troškách vlejete horké mléko. Přidáte špetku soli a necháte 5 minut povařit. Horké kakao metlou šleháte do zpěnění a přitom pomalu vléváte kávu. Nápoj vychladíte, vlejete do velkých šálků a ozdobíte šlehačkou, kterou můžete podle chuti posypat kakaem nebo sekanými mandlemi.

Choco-Brasil

Pro 4 osoby: 125 g čokolády na vaření, 1/2 šálku silné kávy, 3 šálky mléka, 4 lžíce šlehačky
Čokoládu dáte pomalu rozpouštět do teplé černé kávy (bez lógru!). Promícháte a do čokoládové kávy vlejete vařící mléko. Osladíte, nalejete do šálků a ozdobíte šlehačkou.

Café-Cacao

Pro 1 osobu: 1 šálek silné kávy, 2 kostky cukru, 1 lžíce kakaového likéru, 1 lžíce šlehačky
Připravíte silnou černou kávu. Osladíte. Přelejete do šálku, přidáte čokoládový likér a ozdobíte šlehačkou.

Café-Cacao a la USA

Pro 1 osobu: 1 šálek silné kávy, 1 šálek horké čokolády, šlehačka na ozdobu
Ve větším hrnku nebo sklenici smícháte v poměru 1:1 kávu a horkou čokoládu, přinejhorším kakao. Podle chuti (a postavy :) ozdobíte šlehačkou. Oblíbený nápoj amerických studentek.

Espresso

Pro 1 osobu: 10 gr středně mleté kávy, pákový kávovar
Tento druh kávy byl nazván podle způsobu přípravy - malé množství vody se protlačí pákovým kávovarem. Proto je tato káva velmi silná - půl šálku vody na 10 gr kávy! Podává se bez mléka...

Mražená káva

Pro 1 osobu: šálek dobře vychlazené kávy, koule oříškové zmrzliny, šlehačka na ozdobení, vysoká sklenice, dlouhá lžička
Do vysoké sklenice vlijete vychlazenou kávu (pochopitelně bez lógru) a přidáte zmrzlinu. Povrch můžete ozdobit šlehačkou. Servíruje se s dlouhou dezertní lžičkou, kterou se decentně uždibuje zmrzlina. Podle chuti se dosladí.

Cappucino

Pro 1 osobu: mletá káva, mléko, vyhřátý silnostěnný šálek, kávovar
Do vyhřátého šálku připravíte nejprve silné espresso a potom kávovarem s plně otevřeným přívodem páry prudce proženete stejné množství mléka. Pěnu na povrchu můžete ozdobit mletou skořicí nebo čokoládou.
(Milovníkům této voňavé speciality _silně_nedoporučuji_poručit si cappucino v liberecké pizzérii v bazénu, které může být názorným příkladem toho, co se dá též za cappucino vydávat... obyčejná "vídeň", jemně přepudrovaná skořicí... brrr :-( )

Káva Royal

Pro 1 osobu: mletá káva, cukr, rum, silnostěnná sklenka nebo šálek
Připravíte kávu, kterou hodně osladíte. Na lžíci zapálíte rum, který - za ryčného jásotu přihlížejících davů a s hrůzou, abyste nepopálili vyšívaný rodinný ubrus - rozlejete po povrchu kávy. (Bystřejší čtenář jistě odhalil, že se jedná o obyčejné "kafe s rumem" ovšem povýšené do šlechtického stavu :))

Café-grog

Pro 1 osobu: 1 šálek kávy, 1/2 šálku červeného vína, 3 kostky cukru
Cukr dáte rozvařit do vína. Mezitím si připravíte kávu, do které vlejete horké víno. Necháte minutu povařit na mírném plameni a potom přelejete do šálků či silnostěnných sklenic..

Café-letní zkouškové

Pro 1 osobu: 1 šálek velmi silné, dobře vychlazené kávy, kondenzované mléko, větší počet ledových kostek, vysoká sklenice, slámka
Do vysoké sklenice vložíte větší počet ledových kostek, které zalijete dobře vychlazenou silnou kávou. Aby vám neudělala díru do žaludku, přidáte kondenzované mléko. Nemícháte. Kocháte se hustým mléčným mračnem, které halí do závoje křišťál ledových kostek. Opatrně usrkáváte brčkem soukáte do sebe další stránky skript...
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
(c) Maura and Eleonora, 2010
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one