Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

Stránky tělesné, duševní a citové harmonie

Jaká témata máte v oblibě?

Celostní péče (11 | 65%)
Rozhledy (2 | 12%)
Recepty (4 | 23%)

Indická kuchyně je zdravá

Kvašené a nekvašené těsto

Možná, že někdy toužíte překvapit své přátele nebo rodinu svým kuchařským uměním. I když předem víte, že jsou zvyklí na zažitá a tradiční jídla. Ale co si tak zajít do receptů indické kuchyně a přesvědčit je, že všude se dobře vaří? A nápaditě?

Bhútory

Jsou vyrobeny z kvašeného těsta, jehož sytost je doplněna rozpuštěným ghee. Smaží se na rozpáleném oleji dokud se nenafouknou a nezezlátnou. Pokrmy z kvašeného a nekvašeného těsta se hodí k ostřejším jídlům jako přílohy.

Ingredience na 16 porcí
3 lžičky cukru
150 g hladké mouky
tři čtvrtě lžičky jedlé sody
170 g živého bílého jogurtu
470 g proseté hrubé mouky
sůl
půldruhé lžíce rozpuštěného ghee nebo másla
180 ml vlažné vody
rostlinný olej na smažení

Cukr, mouku, jedlou sodu a jogurt dejte do misky a důkladně promíchejte. Přikryjte plastikovým víčkem a nechte přes noc nakynout.

Tři hodiny před přípravou dejte do jiné misky hrubou mouku, sůl, ghee nebo máslo a vodu. Přidejte jogurtovou směs a vymíchejte těsto. Vyndejte na lehce pomoučený vál a 15 minut důkladně hnětete, podle potřeby ještě přidejte mouku a vytvořte jemné hladké těsto.

Těsto rozdělte na 16 stejných porcí, z každé vyválejte tenkou placku. V oválné pánvi (woku) rozpalte olej na velmi vysokou teplotu, ale aby se nepřepaloval (190°C). Do oleje vhoďte jednu bhútoru tak, aby byla zcela ponořena. Velkou plochou lžičkou s otvory přidržte bhútoru jemně pod hladinou asi 2-3 sekundy dokud neucítíte, že se nafukuje. Rychle přelijte bhútoru lžičkou oleje. Hned jak se nafoukne, obraťte ji a další 3-4 sekundy polévejte olejem dokud se nenafoukne znovu. Vytáhněte z pánve, nechte odkapat a vysušte na savém kuchyňském papíru.

Čapáty

Jsou to kulaté ploché nekvašené placky vyrobené z celozrnné mouky. Smaží se narychlo na pánvi nebo na plotně.

Ingredience na 12 porcí
300 g celozrnné mouky
60 g hladké mouky
sůl
rostlinný olej do těsta a na smažení
250 ml vlažné vody

Do veliké misky prosijte celozrnnou mouku, 30 g hladké mouky a podle chuti sůl. Odstraňte všechny osiny a tobolky. Přimíchejte 1 lžíci oleje a dostatečné množství vody, vytvořte těsto.
¨Přendejte těsto na vál lehce posypaný moukou a 10 minut musíte těsto zpracovávat dokud není hladké. Dejte těsto do misky, přikryjte a odstavte asi na 1 hodinu.
Prohnětete těsto ještě jednou, poté rozdělte na 12 stejných dílů. Z každého dílku vytvarujte kuličku. Z kuliček uplácejte ploché oválky, poprašte trochou mouky a vyválejte tenké placky. Každou placku potřete troškou oleje.
Palcem a prostředníčkem chyťte placku z obou stran, postupným mačkáním kousek od okraje vytvořte dvojitý kruh. Vezměte dvě placky a přiložte je k sobě naolejovanou stranou dovnitř, slepte v místě vytlačeného kruhu, posypejte trochou mouky a opět rozválejte.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmažte čapáty 2-3 minuty z každé strany. Pokud se nafukují, zlehka je stiskněte. Nechte odkapat a vysušte na savém kuchyňském papíru.

A k čemu přílohy? Třeba k následujícímu receptu na kuřecí madrás.

Kuřecí madrás

Kousky kuřete marinované v citrónové šťávě a chilli, poté dušené v ostré pikantní omáčce.

4 porce
Kuře o váze asi 1,5 kg, rozkrojené na 8 částí a zbavené kůže

Marináda
2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
1 lžička mletého chilli
čerstvě umletý černý pepř

30 g ghee nebo másla
1 lžíce rostlinného oleje
1 najemno nakrájená velká cibule
2 najemno nasekané stroužky česneku
2 lžičky nasekaného čerstvého zázvoru
2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého chilli
sůl
150 ml vody
2 lžičky garam masaly

1. Dejte kuře do velkého hrnce. Smíchejte citrónovu šťávu s mletým chilli a černým pepřem a nalijte na kuře. Dobře zamíchejte, přikryjte a na chladném místě nechte 3-4 hodiny odstát.

2. Ve veliké pánvi roztopte ghee a olej, přidejte cibuli, česnek a zázvor, asi 5 minut duste než
směs změkne. Přidejte koriandr, římský kmín, kurkumu a chilli a poduste ještě jednu minutu.

3. Přidejte kuře a marinádu a nechte zhnědnout po všech stranách. Podle chuti dosolte. Přidejte
vodu a přiveďte k varu. Přikryjte a 30 minut lehce povařte. Přidejte garam masalu, přikryjte a vařte
dalších 15 minut dokud kuře nezměkne. Pokud je kuře příliš suché, přilijte ještě trochu vody.

A konečně, aby se neřeklo, že jsme zapomněly na dezert, tak tady je recept. Je vynikající.

Jablková raitha

Báječná osvěžující směs bílého jogurtu, jablek, koření a čerstvě nakrájených bylinek.

Dávka na 375 ml
170 g bílého jogurtu
3-4 lžíce vody
sůl
1 zelené jablko zbavené jádřinců, oloupané a nastrouhané
čtvrt lžičky mletého římského kmínu
čtvrt lžičky mletého koriandru
čtvrt lžičky papriky
čtvrt lžičky mango prášku
2 lžičky čerstvě nakrájeného koriandru
2 lžičky čerstvě nakrájené máty

Jogurt, vodu a sůl dejte do misky a ušlehejte do hladka. Přidejte jablko, římský kmín, mletý koriandr, papriku, mango prášek. Dobře promíchejte. Podávejte na jídelní misce posypané čerstvým koriandrem a mátou.

Bramborový salát s karí z turecké kuchyně

Bramborový salát s karí je velmi pikantní a vynikající pro letní období.

Ingredience:
1 kg malých salátových brambor
1 lžíce másla
1 lžíce žluté kari pasty nebo 2 lžičky kari koření
250 ml zakysané smetany
2 velká jablka
šťáva z 1 citrónu na zakapání jablek
sůl a čerstvě mletý bílý pepř
Ozdoba:
pažitka nebo kolečka jarní cibulky

Popis přípravy:
Brambory pečlivě omyjeme a případně vydrhneme kartáčkem, ale neloupeme. Nakrájíme je na přibližně stejně velké kostičky a v hrnci je zalijeme horkou vodou. Osolíme a povaříme doměkka, trvá to asi 12 minut. Na pánvi mezitím rozehřejeme máslo a osmahneme na něm kari pastu nebo kari koření. Zalijeme smetanou a důkladně promícháme. Necháme ji vychladnout a dle potřeby osolíme, okořeníme, nebo dochutíme cukrem. Jablka oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky nebo na klínky a v misce ihned zakápneme citrónovou šťávou. Horké brambory vsypeme do mísy a přimícháme jablka. Opatrně promícháme a ještě za tepla salát přelijeme vychladlou ochucenou kari smetanou. Salát uložíme do chladu alespoň na jednu hodinu. Zdobíme jemně nakrájenou pažitkou, nebo kolečky jarní cibulky.

Těstoviny s tuňákem a majonézou

Tuňák patří mezi vysoce ceněné potraviny. Níže uvedený recept je vhodný pro mírnou dietu.
Ingredience:
225 g širokých nudlí
175 g majonézy
125 ml mléka
1 lžička čerstvého kopru
370 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě
3 lžíce scezených kaparů
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
střik citrónové šťávy
sůl a pepř

Popis přípravy:
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu ve slané vodě a scedíme. Mezitím prošleháme majonézu, mléko, kopr, pak vmícháme kousky scezeného tuňáka, kapry a citrónovou kůru. Zastříkneme citrónovou šťávou, osolíme a okořeníme mletým černým pepřem. Tuňákovou směs promícháme s těstovinami.

Plněné brambory s kapustou

Nabízený recept nepatří mezi jídla pro ty, kteří si chtějí udržet váhu, ale je vynikající. Anglickou slaninu můžete nahradit šunkou.

Ingredience:
4 moučné brambory (každý 250 g)
200 g uzené ryby bez kůže
6 plátků libovější anglické slaniny
10 lžic mléka
50 g másla
srdíčko z kapusty
sůl a pepř

Popis přípravy:
Brambory pečlivě omyjeme kartáčkem, ale neloupeme. Propícháme je vidličkou a položíme na talíř vhodný do mikrovlnné trouby, vyložený kuchyňským papírem. Pečeme v mikrovlnce 6 minut při nejvyšším výkonu, pak otočíme a pokračujeme ještě 7 minut. Necháme vychladnout. Rybu a na proužky nakrájenou slaninu zalijeme v misce mlékem, přidáme máslo a v mikrovlnce vaříme 4 minuty při nejvyšším výkonu. Uzené rybí maso rozdělíme na lupínky. Jemně nakrájenou kapustu povaříme 3 minuty ve vodě a scedíme. Troubu předehřejeme na 220°C. Každou opečenou bramboru podélně seřízneme a lžičkou vydlabeme tak, aby vznikly úhledné lodičky. Vnitřky smícháme s ostatními surovinami, osolíme a okořeníme. Vzniklou směsí pak pomocí lžičky naplníme vydlabané brambory. Brambory pak ještě 15 minut zapečeme v předehřáté troubě.
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
(c) Maura and Eleonora, 2010
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one