Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

Stránky tělesné, duševní a citové harmonie

Jaká témata máte v oblibě?

Celostní péče (11 | 65%)
Rozhledy (2 | 12%)
Recepty (4 | 23%)
Tántrikové, indická sekta, radí takto:
Lékař Čaraka dává tyto rady:

"Míchat pokrmy různého druhu najednou, jíst příliš mnoho nebo příliš málo nebo jíst mimo čas, jakož i jíst, dokud předešlé jídlo nebylo stráveno - to působí těžké žaludeční potíže a později zdlouhavé choroby, jež mohou vést až k smrti."

Háríta ho doplňuje:
"A hned po jídle se nemá pracovat ani milovat. To je škodlivé. A nemá se jíst jídlo ani příliš horké, ani příliš studené, neboť obé škodí. Před jídlem se nemá pít a
během jídla střídmě. Lépe až po jídle. A potom nechť si každý chutě říhne, anžto říhání se nemá potlačovat - je to nezdravé!"

A týž lékař se vyjádřil ve verších:
Ztuční, kdo po jídle tyje vsedě.
Kdo si lehne, sílí vůčihledě, zvláště na levém-li leží boku.
Syt kdo se štve, nedožije roku.
Obrázek1a.jpg
Karí můžete si připravit různá karí
4 díly koriandru
2 díly kmínu
1 díl fenyklu
1 díl koření chilli nebo pálivé papriky
1 díl pepře
1 díl zázvoru
1 díl máku

4 díly koriandru
2 díly zázvoru
1 díl fenyklu
1 díl koření chilli nebo pálivé papriky
1 díl pepře
1 díl kmínu

15 dílů kardamomu
5 dílů pepře
4 díly hřebíčku
3 díly kmínu
3 díly skořice
1 díl koření chilli
1 díl muškátového květu
1 díl muškátového oříšku

10 dílů kardamomu
10 dílů skořice
4 díly hřebíčku
4 díly kmínu
2 díly muškátového oříšku
1 díl kurkumy

9 dílů kardamomu
2 díly skořice
2 díly hřebíčku
2 díly kmínu
2 díly pepře
1 díl muškátového oříšku
1 díl muškátového květu
1 díl šafránu

7 dílů kardamomu
7 dílů skořice
3 díly hřebíčku
3 díly kmínu
1 díl muškátového oříšku
1 díl muškátového květu
1 díl šafránu

20 dílů kurkumy
10 dílů koriandru
4 díly pískavice
(řeckého sena)
4 díly pepře
3 díly kmínu
2 díly zázvoru
1 díl muškátového květu
1 díl koření chilli

12 dílů kurkumy
8 dílů koriandru
4 díly kardamomu
4 díly pepře
3 díly kmínu
2 díly pískavice
2 díly zázvoru
2 díly nového koření
Indické koření - příprava horkého koření a sedmera koření
V několika předpisech uvedeno i tzv. horké
koření. To si připravíme do zásoby takto:

8 dílů koriandru
4 díly koření chilli nebo pálivé papriky
4 díly kardamomu
4 díly kmínu
2 díly hřebíčku
2 díly skořice
1 díl muškátového oříšku

Koriandr, kardamom a kmín nejdříve nasucho upražíme a pak všechno
pěkně roztlučeme v hmoždíři.

Sedmero koření
Výborná kořenná směs je také sedmero koření; je známo už po
staletí a staří indičtí lékaři je doporučují jako všeobecně
posilující prostředek. Smícháme 8 dílů mletého pepře dlouhého, 6
dílů mletého zázvoru, 4 díly mletého černého pepře, 2 díly drobně
rozdrceného bobkového listu, 1 díl tlučené pískavice (řeckého
sena), 1 díl skořice a 1 díl tlučeného kardamomu. Sedmero koření
se přidává do omáček i polévek, ale hlavně ho lze užívat s medem
k povzbuzení srdeční činnosti a při astenii a chudokrevnosti.
Umíte si vyrobit kokosové mléko? Nebo Jogurt? Či snad tvaroh?
Kokosové mléko získáme tak, že v šálku mléka nebo vody rozvaříme
dvě vrchovaté lžíce strouhaného kokosu a pěkně rozmixujeme.
Jogurt se v Indii podává snad ke každému jídlu a je skutečně
výborný zejména k rýži nebo všelijak ochucený. Podomácku se
vyrobí velmi jednoduše. Svaříme mléko a necháme je vychladnout.
Do vlažného mléka pak dáme dvě tři lžičky jogurtu od minula a
nádobu necháme v pokojové teplotě do druhého dne.
Tvaroh se v Indii připravuje tak, že svaříme litr mléka a přidáme
šťávu z jednoho citronu. Dále mícháme na mírném ohni, a když se
mléko srazí, sejmeme. Procedíme hustou jemnou látkou, zatížíme a
necháme vykapat.
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
(c) Maura and Eleonora, 2010
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one