Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

Stránky tělesné, duševní a citové harmonie

Jaká témata máte v oblibě?

Celostní péče (11 | 65%)
Rozhledy (2 | 12%)
Recepty (4 | 23%)

Smažené masové kuličky

Inspirujme se indickou kuchyní! Smažené masové kuličky můžeme přidat do dušené zeleniny a nebo do omáčky.

Ingredience
500 g mletého masa, cibule, 2 brambory, pfeferonka, hrstka
petrželové natě, lžička tlučeného kmínu, lžička koření karí,
lžička pálivé papriky, rýžová mouka na obalení, sůl,
olej na smažení

Postup:
Maso povaříme ve velmi malém množství vody. Nastrouháme vařené brambory, drobně nakrájíme cibuli, pfeferonku a petrželku, vmícháme do masa, okořeníme a osolíme. Promícháme a tvoříme kuličky, jež obalujeme v rýžové mouce a na oleji smažíme.

Párské kuličky

Tento recept opět pochází z indické kuchyně a je vynikající. Kuličky můžete přidat do špenátu.

Ingredience:
1 kg mletého masa, 4 cibule, 4 stroužky česneku, lžička
mletého zázvoru, zelená paprika nebo pfeferonka, 4 lžičky koření
karí, lžička tlučeného hřebíčku, ˝ lžičky chilli nebo pálivé
papriky, ˝ lžičky skořice, lžíce polohrubé mouky, 4 vejce, sůl,
olej na smažení

Postup:
Nasekáme cibuli, česnek a papriku nebo pfeferonku a smícháme je řádně se všemi ostatními ingrediencemi vyjma olej. Ze směsi tvoříme kuličky a smažíme je na oleji. Ukládáme je do vyhřáté trouby pod pokličku a necháme dozrát.

Jogurtový kabáb

Kabáby jsou v orientálních kuchyních velmi oblíbené a i my si je můžeme zkusit udělat například na zahradě, když pozveme hosty. Místo grilování jim nabídněme zdravou pochoutku.

Ingredience:
500 g mletého masa, cibule, 4 stroužky česneku, 4 pfeferonky, ˝
lžičky mletého zázvoru, lžička tlučeného kmínu, 2 lžičky
tlučeného kardamomu, 2 lžičky horkého koření, 2 lžičky
tlučeného hřebíčku, něco máty peprné, 2 lžíce strouhaného kokosu,
4 lžíce jogurtu, hrstka zelené petrželky, lžíce nasekaných
mandlí, lžíce čočkové mouky, sůl, olej na smažení

Postup:
Na malé vrstvě oleje osmažíme drobně nasekané pfeferonky, cibuli
a česnek. Přidáme koření, sůl a mandle a pražíme dál ještě tři
čtyři minuty. Pak přidáme mleté maso, rozvařený kokos a čočkovou
mouku a dále dusíme malou čtvrthodinku. Necháme vychladnout,
vmísíme drobně nasekanou petrželku a důkladně promícháme. Ze
směsi tvoříme větší koule, uprostřed nichž uděláme hluboké důlky.
Rozšleháme jogurt, mírně osolíme a vmícháme drobně nasekanou mátu
peprnou. Jogurtovou směs klademe lžičkou do důlků, opatrně
uzavřeme a koule smažíme na oleji.
Plněné lilky
O této zelenině víme, že je zdravá a cenná pro naše zdraví. Naučme se s ní pracovat.

Ingredience:

4 lilky, 150 g mletého masa, cibule, lusk zelené papriky,
2 rajčata, pfeferonka, lžička mletého pepře, ˝ lžičky mletého
zázvoru, strouhanka, sůl, olej na smažení

Postup:
Celé lilky vhodíme do vařící vody a povaříme, leč nikoli příliš. Podélně je rozpůlíme a vybereme vnitřek. Oloupeme rajčata a nakrájíme je. Nasekáme cibuli, papriku a pfeferonku. Smícháme je s masem, kořením, rajčaty a solí a směs smažíme na oleji asi pět minut za stálého míchání. Pak podlejeme a dusíme, až je maso měkké. Směsí naplníme půlky lilků a shora posypeme osmaženou strouhankou. Ještě posolíme, je-li zapotřebí, případně popepříme a dáme zapéci do trouby asi na deset minut.

Přírodní řízky

Opravdu nevšední zážitek pro pravé gurmány je následující recept:

Ingredience:
4 libové vepřové nebo telecí řízky, kuřecí prsíčka,
100 g šunky, 4 vejce, 8 půlených broskví z kompotu, citron, menší
celer, 2 lžíce zeleného hrášku, šálek majonézy, sůl,
olej na smažení

Postup:
Půlky broskví pokapeme citronovou šťávou. Rozemeleme dušená kuřecí prsíčka a vařený celer, smícháme s polovinou majonézy a směsí naplníme broskve. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a podélně rozřízneme. Vyjmeme žloutky, smícháme je s nakrájenou šunkou, hráškem a zbytkem majonézy, je-li nutno, přisolíme a směsí naplníme bílky. Řízky naklepeme, osolíme a na oleji po obou stranách osmažíme. Hotové naskládáme na ohřátý podnos a obložíme plněnými broskvemi a vejci. Nejlépe to chutná beze vší přílohy.

Ovocný pilaf

Tímto jídlem nadchnete ty strávníky, kteří milují kombinaci sladkých a slaných jídel.

Ingredience:
1 kg masa (nejlepší je kuřecí nebo hovězí), 250 g téhož masa
mletého, 2 větší cibule, ˝ lžičky tlučeného kmínu,
lžička mletého zázvoru, 2 lžičky práškového cukru,
12 sušených meruněk, 15 mandlí, 10 vlašských ořechů,
10 hrozinek, 350 g rýže, 2 lžičky horkého koření (str. 32),
250 g másla, 5 vajec, sůl

Postup:
Maso nakrájíme na kostky. Nasekáme cibulku. Oloupeme a nasekáme mandle. Rozlouskáme ořechy. Podusíme rýži. Cibulku osmažíme na másle dozlatova. Přidáme zázvor, kostky masa a osolíme. Po chvíli podlejeme vodou a dusíme doměkka. Maso vyndáme a ve šťávě dusíme vypranou rýži. V jiné nádobě hodíme maso na větší část másla a přidáme lžičku horkého koření a kmín. Navrch položíme větší část rýže a v troubě na mírném ohni dusíme asi půlhodinku. Zbylý kousek másla rozpustíme a upražíme na něm žloutky, jež si odložíme stranou. Do téže nádoby vložíme na máslo mleté maso a upražíme je. Přidáme trochu vody, lžičku horkého koření, sušené ovoce, rozsekané ořechy, mandle a bílky a dusíme dál asi deset minut. Když je to vydušeno, maso položíme na rýži z trouby, pokryjeme zbytkem rýže a navrch vyklepneme žloutky. Poprášíme cukrem a dáme do trouby ještě na pět minut zapéci.
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
(c) Maura and Eleonora, 2010
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one