Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

Stránky tělesné, duševní a citové harmonie

Jaká témata máte v oblibě?

Celostní péče (11 | 65%)
Rozhledy (2 | 12%)
Recepty (4 | 23%)

Jak připravujeme bylinky pro kosmetické domácí výrobky

Příprava nálevu, odvaru a macerace

Nemyslete si, že při přípravě domácí kosmetiky vás mine studium přípravy bylinných prostředků. Každá bylinka má svoje zvláštní potřeby k tomu, aby byla účinná. Závisí to na množství těkavých látek a také na tom, o kterou část bylinky se jedná. Zda jde o květ, kořen, list či stonek. Pokud vás však tento obor zaujme, najdete na Internetu a v knihkupectví mnoho publikací, rad a zkušeností, které můžete při své práci převzít a nakonec budete mít zajímavého koníčka, který, protože je spojen spojen s přírodou, vám přinese nejen zdraví a přirozenou krásu, ale také uspokojení. Konečně, pokud zjistíte, že vám žádná bylinka neškodí a že nejste na ně alergické, můžete zkoušet všelicos. Jakmile však zjistíte sebemenší potíže, bylinku už nepoužívejte a chraňte si své zdraví opatrností, obezřetností a znalostí, opřenou o dobrou literaturu.

Příprava nálevu
Nálev používáme jak pro kosmetiku, tak i pro zdravotní nápoje. Většinou jeden a půl hrsti bylin čerstvých a nebo 25 g sušených dejte do ohnivzdorné nádoby. Uveďte 570 ml destilované vody do varu. Ihned ji přelijte byliny, přikryjte poklicí. Vyluhujte alespoň 15 minut i déle. Záleží však, s jakou bylinkou pracujete a co je o ní předepsáno. Abyste nezničily její účinné látky, musíte se vždy přesvědčit, kolik minut máme bylinku louhovat.

Příprava odvaru
K odvarům používáme kořeny, kůry, stonky, semena, tedy tvrdé části rostlin. Na 25 g kořenů, kůry nebo stonků či semen přijde 570 ml destilované vody. Uveďte do varu a vařte 15 – 30 minut. V kastrolu by mělo zůstat 250 ml vody, pokud ne, pak během varu přilévejte. Pak sceďte a uchovejte v lahvi několik dní. Opět platí to, co u nálevu.

Macerace s čerstvými bylinami
Macerujeme buď v oleji, octě nebo alkoholu. Rostliny, které ztrácejí svou terapeutickou hodnotu zahříváním, by měly být máčeny v oleji, octě či alkoholu. Skleněnou nádobu naplňte drcenými čerstvými bylinami. Přelijte rostlinným olejem, octem nebo alkoholem. Označte nálepkou a nechte stát dva týdny. Každý den nádobkou zatřepte. Vymačkejte a znovu doplňte čerstvými bylinami, Opakujte, pokud tekutina nevoní silně po bylinkách. Sceďte a uložte do lahvičky, označte nálepkou. Dlouho vydrží.

PŘÍRODNÍ PLEŤOVÉ MASKY

DSCF3108.jpg

Masky s olivovým olejem

DSCF3109u.jpg
Protivrásková maska
Smíchejte lžičku olivového oleje s vejcem. Naneste na obličej a krk. Ponechte na kůži tak dlouho, dokud maska neschne a pak odstraňte teplou vodou. Medovo-olivová maska na suchou pleť*

Maska z olivového oleje a medu
Smíchejte dvě polévkového lžíce olivového oleje se stejným množstvím medu a za stálého míchání ohřejte na přijatelnou teplotu, dokud nevznikne hladká směs. Poté masku naneste na obličej (vyhněte se partiím okolo očí a rtů) a nechte působit asi dvacet minut. Poté důkladně smyjte vlažnou vodou a aplikujte hydratační pleťový krém.

Čistící masky

DSCF3204u.jpg
Čistící pleťový prostředek na odstranění krému
Přidejte lžičku sody bikarbonátu do horké vody. Míchejte. Zvlhčete tímto prostředkem tampon a odstraňujte zlehka krém z kůže.

Přírodní pleťová maska
Ingredience
1 lžíce mouky
1 / 4 lžičky sušené pomerančové kůry
1 polévková lžíce jogurtu
1 lžička olivového oleje
Smíchejte přísady a naneste na obličej a krk. Ponechte na kůži, dokud nezačne zasychat a pak třete obličej rukama, až pocítíte teplo na kůži.
Umyjte si obličej nejprve s teplou vodou a potom studenou vodou. Tím se odstraní všechny nepříjemné skvrny z kůže a kůže jemná a hladká.


Matující prostředek na tmavší pleť

Ingredience
1 kávová lžička mouky
špetka prášku kurkuma
několik kapek limetové šťávy
1 / 2 lžičky olivového oleje
1 / 2 lžičky mléka
Smíchejte přísady dohromady. Naneste směs na kůži. Nechte to na půl hodiny. Smýjte vodou.

Pleťová voda na čištění kůže
Vezměte jednu až čtyři lžičky limetové šťávy, přidejte lžičku mléka a kurkumy. Naneste na obličej a krk a umyjte po 14 minutách. Toto mléko čistí pleť a hlavně čistí póry kůže.

Maska ze zelné šťávy
Vyberte z hlávky zelí pěkné listy a získejte z nich šťávu. V této šťávě rozpusťte lžičku kvasinek a smíchejte s jednou lžičkou medu. Dobře promíchejte a pak aplikujte na obličej a krk. Ponechte působit po dobu 15 minut. Pak setřete navlhčeným tamponem ve vodě. Tato maska se používá proti vráskám a nádherně vypne kůži.

Citrusy v kosmetice

DSCF2534.jpg
Mandarinka pro zářivou pleť
Vymačkejte do sklenice jednu mandarinku a pomeranč. pak vtírejte čerstvou šťuvi do tváře a brady, na krk i čelo.
Sušená jadérka z nezralých pomerančů se používají ve formě pasty na pupínky a akné, když ji přiložíme na postižená místa.

Pomerančový tonizační prostředek
Nastrouhej několik mandlí, smíchej se směsí: 1 lžíce mléka s jednou polévkovou lžící mrkvové a pomerančové šťávy. Hustě pokryj obličej touto směsí. Směs odstraňuje jizvy a skvrny z obličeje a činí ji jemnou a hebkou.

Vodní meloun proti kožním skvrnám

DSCF1642.jpg
Štáva z melounu odstraňuje skvrny

Šťáva z vodního melounu-je užitečná při odstraňování skvrn na kůži.
Připravte krém tak, že přes mřížku vymačkáte šťávu z vodního melounu.Zůstane i dužina. Aplikujte na obličej a krk po dobu patnácti minut. Omyjte teplou vodou. Pak pleť ještě opláchněte studenou vodou.

Rajčata a okurky v kosmetice

DSCF1799.jpg
Maska z rajských jablíček

Šťáva a dužina z rajských jablíček je vynikající pro získání krásné pleti.
Buničina z dužiny rajčat se aplikuje na tvář a krk. nechte působit hodinu. Potom umyjte teplou vodou. Můžete aplikaci opakovat denně Odstraní se tak rovněž pupínky, černé tečky v dost krátkém čase.

Mléko z rajčat
Na jednu polévkovou lžíci rajčatové šťávy přidejte pár kapek limetové šťávy. Naneste na obličej a odstraňte po 15 minutách. Je velmi účinný při smršťování rozšířených pórů.

Tonizační přípravek z rajčat a podmáslí

Až na dvě čajové lžičky rajčatové šťávy můžete přidat čtyři polévkové lžíce podmáslí. Aplikujte na pleť a krk. Smyjte po půl hodině. To je vynikající pro odstranění spálenin po slunění.

Okurka v přírodní kosmetice

DSCF0232.jpg
Okurka

Nastrouhejte čerstvou okurku.. Použij na obličej, oči a krk po dobu 15 až 20 minut. Je to skvělé tonikum na pokožku obličeje. Pravidelné užívání okurky zabraňuje tvorbě vřídků, černých skvrn, tvorbě vrásek a pocitu suchosti v obličeji.

Bělící pleťové mléko
K jedné polévkové lžíce okurkové šťávy se vmíchá pár kapek limetové šťávy a špetka kurkumy. Naneste na obličej a krk a umyjte po půl hodině. Je to vynikající bělidlo pro všechny typy kůže.

Bělící mléko II.
Smíchejte jednu polévkovou lžíci ze šťávou z okurky a mlékem a přidejte několik kapek růžové vody. Naneste na obličej a krk. Odstraňte po 15 minutách. Je to vynikající bělidlo pro jemnou kůži.

Přírodní tonika, amarant a jogurt v kosmetice

DSCF0286.jpg
Jablečný tonizační prostředek

Smíchejte jednu polévkovou lžíci jablečné šťávy s jednou až čtyrmi lžičkami limetkové šťávy. Je to vynikající tonikum pro mastnou pleť.

Amarant Juice Léčba
Amarant je kvalitní obilovina. Svým vzhledem připomíná spíše dekorativní rostlinu. Český název této prastaré rostliny je laskavec. Amarant znali již Staří Inkové, Mayové a Aztékové, pro které byl posvátnou plodinou. Ti ji využívali dvěma způsoby. Ze zrn připravovali mouku a listy upravovali jako zeleninu. V žádném salátu nesměla chybět. Sklizeň amarantu byla pro Indiány slavností, na které se podílela celé vesnice. Indiáni věřili v zázračnou sílu pokrmů z amarantu, cenili si jej více než zlata, nazývali jej \\\"nesmrtelným\\\" a uctívali ho jako dar bohů. Španělští kolonizátoři po dobytí říše Inků vydali dokonce zákaz pěstováni amarantu z důvodu jeho posvátného uctívání. A tak amarant upadl obecně v zapomnění.marantová semena jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Obsahují hodně vápníku, hořčíku a draslíku, významný je i vyšší obsah železa. V rámci vitaminů vyniká amarant riboflavinem (vitamin B2) a důležitými antioxidanty, patřícími do skupiny vitaminu E.
Semena amarantu neobsahují lepek, amarantová mouka tedy může být zařazena do bezlepkové diety.
Amarantový tuk obsahuje v převážné míře nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová, olejová, linolenová), které příznivě ovlivňují zdravotní stav současného člověka, žijícího pod hrozbou civilizačních chorob. Tuková složka amarantu navíc obsahuje významnou složku – skvalen (7-8 % z celkového množství tuku). Důležitou vlastností skvalenu je fakt, že brání nadbytečné syntéze cholesterolu v organismu.

Prostředek z amarantu, aplikovaná přes tvář se špetkou prášku kurkuma, bělidla pokožky, zabraňuje jejímu vysoušení a vrásek, léčí pupínky a dělá jeden pohled čerstvé.

Míchá se ze směsí mléka s citronovou šťávou. Vyrobte si masážní směs, pokryjte jemně obličej a krk na půl hodiny. Umyjte vlažnou vodou. Aplikujte každý večer před ulehnutím dopostele. Je to účinné tonikum, které zvyšuje a zachovává její krásu.

Šťáva z máty
Aplikace čerstvé máty šťávu na obličej každý večer léčí pupínky a zabraňuje suchosti kůže. Může též použito na ekzém a kontaktní dermatitidu.

Mandle
Smíchejte strouhané mandle s lehkým krémem a růžovým olejem, tak se vytvoří pasta. Aplikujte denně ba pleť. Změkčuje kůži, odbarvuje chloupky, vyživuje pokožku. Pravidelné používání této směsi brání tvoření vrásek, černých teček, brání suchosti kůže. Rovněž udržuje svěží tvář.

Pro zlepšení hrubé a suché pleti:
Take lžičky mandlového oleje a promícháme s půl lžičky každé z mléka smetany a citronovou šťávou. Aplikujte každý večer před ulehnutím do postele a to jak na obličeji a na krku.

Jogurt
Jogurt je velmi důležitou ingrediencí pro podporu přirozené krásy. .
Každé ráno můžete použít jogurt jako pleťovou masku.Umyjte pak tvář po několika minutách se studenou vodou. Budete mít pokožku hladkou, zdravou a svěží. Směs jogurtu a citrónové šťávy je ideální prostředek pro změkčení ruce.

Pasta z čočky a jogurtu se uplatní jako maska, čistí pokožku a dává jí lesk. Nechte uschnout, pak ji prsty sejměte a umyjte vodou.
Med, olivový olej a směs kurkuma a santalového pasty jsou velmi účinné omlazující suchá, vyprahlá kůže.
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
(c) Maura and Eleonora, 2010
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one