Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

Stránky tělesné, duševní a citové harmonie

Jaká témata máte v oblibě?

Celostní péče (11 | 65%)
Rozhledy (2 | 12%)
Recepty (4 | 23%)
Hovězí pečeně podle tradičního receptu
 


Hovězí pečeně obyčejná se počítá, v této kuchařské knize “jako příprava lepší hostiny“.

Co radí tradiční kuchařka

Maso pěkně očistíme, naklepeme a osolíme.  Do kastrolu dáme ořech másla nebo sádla, vložíme na něho maso a dusíme ho asi dvě hodiny, přičemž se přilévá po lžících voda. To proto, aby se nepřipálilo.  Pak se pokropí lžící rozpuštěného másla a posype se lžičkou strouhaného zázvoru a dá se do trouby zapéci. Maso se pak vyndá, šťáva zapráší neplnou lžící mouky, přileje se ještě kapka hovězí polévky, nechá se povařit a procedí se na maso.  Když je maso měkké, rozkrájí se na tenké plátky, omáčka se dá konvičky, maso se obloží dušenou rýží nebo smaženými brambory.

Jak to lze dělat ještě jinak

Jinak lze maso dusit možné dusit na plotně a pak se dá do trouby, posypané zázvorem zapéci. Stačí ho v tomto případě péci jen čtvrt hodiny. Jinak se doporučuje každou pečeni nejdříve dusit, a pak upéci v troubě. Je šťavnatější.  Myslím, než bych ho zdlouhavě dusila na plotně, raději bych maso dala do tlakového hrnce, dala bych do něho ořech másla a přiměřeně vody a počkala, až změkne, a pak ho posypala mletým zázvorem a nechala dopéci v troubě.   
 
Dušené maso s kořením

Kilo masa z kýty očistíme – a tradiční kuchařka radí, že každé maso je lépe nožem očistit, oškrabat nebo čistým plátnem otřít, než je ve vodě dlouho močit. Já ho před vařením otírám.
A nyní, recept, který určitě zachutná. Maso naklepeme, osolíme, a na kastrol nebo tlakového hrnce přidáme máslo nebo sádlo, cibuli, do které nastrkáme dva hřebíčky, přidáme kousek zázvoru, malý bobkový list, 2 plátky celeru, kousek petržele a mrkve, 5 zrnek pepře, pět kuliček nového koření, kousek zázvoru, malý bobkový list. Přiléváme lžíce vody nebo vývaru. Možná, že by bylo dobré rozvařit kostku Knorr, a pak maso podlévat tímto vývarem. Dusíme do měkka. Pak maso vyndáme a dáme do zbylé šťávy lžíci světlé jíšky, trochu octa. Maso pěkně nakrájíme na plátky a plátky vložíme do omáčky. Je to vynikající recept!
 
Dušené maso na paprice

Asi kilo hovězího masa z kýty naklepeme, nasolíme a posypeme neplnou lžičkou sladké papriky, Do kastrolu dáme asi 6 dkg másla nebo sádla a na drobno nakrájenou malou cibuli. Až cibule zrůžoví, přidáme maso a opečeme na obou stranách, Pak přidáme naběračkou hovězí polévku a dusíme pod pokličkou, během vaření přiléváme vodu, až maso změkne. Pak maso vyndáme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, necháme na plotně zapěnit, přilejeme kapku hovězí polévky, lžičku citronové šťávy, citronovou kůru na špičku nože. Maso nakrájíme na tenké plátky, nalijeme na něho omáčku a podáváme s brambory nebo těstovinami.

Tradiční kuchařka radí, abychom maso při pečení nebo dušení nepíchali vidličkou do masa, protože tím uchází šťáva a maso ztrácí chuť.  Správný postup je, že se maso nechá dusit po určitý čas a pak se opatrně po straně píchne vidličkou, abychom se přesvědčili, že je měkké.
 
 
 
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
(c) Maura and Eleonora, 2010
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one