Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

Stránky tělesné, duševní a citové harmonie

Jaká témata máte v oblibě?

Celostní péče (11 | 65%)
Rozhledy (2 | 12%)
Recepty (4 | 23%)

Vařené vepřové maso

Připravujeme-li vepřové maso jako ovar, kupujeme kolena, jazyk nebo hlavu. Ovar nevaříme nikdy zcela do měkka, má být mírně tuhý. Podáváme k němu chléb a čerstvě ustrouhaný křen. Zčernání nastrouhaného křenu a tím i většímu poklesu obsahu vitamínu C v něm předejdeme, promícháme-li nastrouhaný křen ihned s malým množstvím sladkokyselé marinády. Vařené vepřové maso podáváme s dušenou zeleninou. Vývar z masa použijeme na polévku a část na podlévání zeleniny.

Vepřová česká pečeně

750 g vepřové pečínky s kůží (z mladého kusu), sůl, kmín

Maso omyjeme, osušíme, posolíme na spodní straně (stranu s kůží zatím nesolíme), posypeme kmínem a dáme je do pekáče kůží ke dnu. Pekáč s masem vložíme do trouby na podložku a maso pečeme asi 1 hodinu za občasného polévání vlastní šťávou a později horkým vývarem nebo horkou vodou. Pak maso obrátíme kůží nahoru, chvíli necháme kůži osušit a pak ji nakrájíme ostrým nožem na jemné proužky nebo čtverečky. Kůži dosti silně osolíme a maso dopečeme bez polévání do červena.

Přílohy: knedlíky houskové, bramborové z vařených nebo syrových brambor a dušené
zelí české nebo moravské.

Vepřová pečeně s pepřem

600 až 700 g vepřového masa z plece nebo kýty, sůl, pepř, 1 lžíce másla, 1 lžička hladké mouky

Libové maso skrojíme tak, aby vznikl celistvý plát. Naklepeme jej, posolíme, opepříme, pevně svineme a ovážeme tenkým motouzem. Na pekáčku rozehřejeme větší část másla (menší část necháme zvlášť na zahuštění), maso na něm po celém povrchu opečeme, pak je mírně podlijeme horkou vodou a pečeme do měkka. Šťávu zahustíme zbylým máslem smíchaným se lžičkou mouky a ještě krátce povaříme.
Přílohy: jemný knedlík, rýže nebo dušená zelenina.

Vepřová pečeně na zelenině

750 g vepřového masa bez kosti (z plece, kýty nebo pečínky), sůl, 1 lžíce másla, 1 stroužek česneku, 1 lžíce octa, vývar z hovězího masa, 1 lžička hladké mouky, šálek kořenové zeleniny nakrájené na nudličky, 1 malá cibule

Maso omyjeme, osušíme a potřeme je česnekem utřeným se solí. Upravené maso vložíme do kastrolu na větší část másla, přilijeme několik lžic vývaru, ocet a maso opečeme po obou stranách. Pak je mírně podlijeme a dusíme do poloměkka. Zvlášť podusíme na zbytku másla zeleninu a rozkrájenou cibuli. Šťávu z masa zaprášíme moukou, osmahneme a podlijeme. Do šťávy přidáme podušenou zeleninu s cibulí a s
masem dodusíme do měkka. Šťávu necedíme.

Přílohy: smažené bramborové hranolky, dušená zelenina, saláty.
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
(c) Maura and Eleonora, 2010
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one